Griep… 12/10/2009

Google maakt gebruik van de wisdom of crowds en zet de mate van griep per land op de kaart als functie van zoektermen: veel zoeken op griep en aanverwante zaken betekent veel ‘griepactiviteit’. Zoals ze zelf op de site zetten:

Elke week zoeken miljoenen gebruikers wereldwijd op internet naar medische informatie. Het is logisch dat tijdens het griepseizoen vaker naar grieponderwerpen wordt gezocht, dat tijdens het allergieseizoen meer wordt gezocht naar informatie over allergie en dat in de zomermaanden meer naar zonnebrand wordt gezocht. U kunt deze fenomenen bestuderen op Google Insights for Search. Maar kunnen trends in zoekopdrachten daadwerkelijk een goede basis vormen voor een nauwkeurig en betrouwbaar model van wat er echt aan de hand is?

We hebben ontdekt dat er een sterk verband is tussen het aantal mensen dat zoekt naar grieponderwerpen en het aantal mensen dat daadwerkelijk griepsymptomen heeft. Natuurlijk is niet iedereen die zoekt naar ‘griep’ zelf ziek, maar als alle griepgerelateerde zoekopdrachten samen worden bekeken, wordt er toch een patroon zichtbaar. We hebben onze registratie van zoekopdrachten vergeleken met traditionele surveillancesystemen voor griep en hebben zo ontdekt dat er tijdens het griepseizoen echter veel naar bepaalde woorden wordt gezocht. Door te analyseren hoe vaak deze zoekopdrachten worden uitgevoerd, kunnen we een schatting maken van de verspreiding van griep in verschillende landen en regio’s wereldwijd. Onze resultaten zijn gepubliceerd in Nature.

Het blijft een bijzondere ontwikkeling, dat analyseren van zoektermen…

Als we een beetje traditioneler kijken, dan blijken er meer griepkaarten online te zijn. De WHO heeft ook een internationale griepatlas, maar dan op basis van bevestigde gevallen. Wel een beetje jammer dat deze kaart niet actueel gehouden wordt.

Het RIVM doet op basis van de daar vertrouwde gezondheidsatlas ook een duit in het zakje onder de titel Ziekenhuisopnamen Nieuwe Influenza A (H1N1). Deze is (op dit moment) wel behoorlijk actueel.

En als het goed is dan is er een grote correlatie met de kaart van de GroteGriepMeting

De eer van de (met ruime afstand) allerlelijkste griepkaart gaat naar de GoogleMaps applicatie van… ja, van wie eigenlijk? Online marketeers?

Maar ik wil jullie natuurlijk als afsluiter de Mexicaanse Griepkaart van Boomerang niet onthouden :)

Mexicaanse Griepkaart

Mexicaanse Griepkaart

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.