Thermografische kaart van Delft 21/06/2009

De gemeente Delft laat zich van haar milieuvriendelijke kant zien met een kaart die de temperatuur van daken op een winterdag aangeeft.

Het is even zoeken op de site van de gemeente Delft (kaartje nodig?), zeker omdat zoeken op ‘warmte’ niet het gewenste resultaat levert. In alle persuitingen staat wel dat de kaart op www.gemeentedelft.info te vinden is, maar dan? 21 juni was er geen rechtstreekse link te vinden (de dag erna wel, rechtstreeks vanaf de homepage). Met de zoekterm ‘thermografische’ lukt het wel, en als je weet wat je zoekt is het rijtje doorverwijzingen ‘verkeer en milieu’>’milieu’>’energie en klimaat’>’thermografische kaart’ bijna logisch. Gemeente, doe wat aan de bewegwijzering op je site.

Onder de kop ‘Duurzaam Delft’ wordt de boodschap duidelijk: 30% van het warmteverlies van een huis gaat via het dak. Doe er wat aan. Hier zie je hoe je dak scoort! Nou ja, het staat er wat gemeentelijker, maar dat is de boodschap.Thermografische kaart van Delft

De kaart zelf is prima van opzet. Het detailniveau verandert met de schaal en geeft daardoor steeds een goed beeld. Delen van de oude binnenstad zijn duidelijk slechter geïsoleerd dan de nieuwere bebouwing. Toch is duidelijk te zien dat er al heel wat daken in de binnenstad door de jaren heen verbeterd zijn.

Kleurgebruik is helder en zoals je mag verwachten: rood voor veel warmteverlies (warm dak), blauw voor weinig (koud dak). Als gebruiker zie je alleen een relatieve schaal: zeer groot, groot, etc. Als mijn huis ‘groot’ warmteverlies zou hebben zou ik wel weten hoe ‘groot’ dat is: twee keer dat van een huis met ‘beperkt’ warmteverlies? Of eerder tien keer?

Zondagavond, half tien. De kaart trekt me naar binnen, ik wil meer zien. De performance van de site is het enige dat me tegenstaat. 20 Seconden voodat de kaart staat,  met uitschieters naar 30 seconden. De kaart verdient het dat er veel mee gedaan wordt, maar hoe de site zich onder druk zal houden?

Misschien volgende keer maar niet op de site van ‘historisch gis’ hosten… :)

http://www.gemeentedelft.info/gvscriptvk/dspage.asp?sessionid=1!zcZ!ns7p!cnhb9oWM9xXGwuCBPekM35YuUCWRZ1zySvofxaqyo3h50uVxzYXp1&pageid=19&objectid=36433

http://historischgis.delft.nl/emap/html/eMapGuide.aspx?PrjID=milieu

http://www.ad.nl/denhaag/delft/3302397/Luchtfoto_zegt_alles_over_isolatie_huizen.html

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.